Leerlingen zélf laten ontdekken en ze hierin begeleiden wordt steeds vaker toegepast op scholen. De focus is aan het verschuiven van het klassikaal aanbieden van lesstof naar individuele begeleiding van de leerlingen en samenwerken in projecten. Leerlingen worden aangespoord om zelf initiatief te nemen om informatie te zoeken en zaken uit te zoeken. Hierdoor krijgen ze meer verantwoordelijkheid voor hun opdrachten en blijft informatie beter hangen bij de leerlingen. Ervaring is toch de beste leermeester. Deze manier van onderwijs kan een onvergetelijke leerervaring tot resultaat hebben (lees ook onze Facebook posts OLO = onwijs leuke leerervaringen).
Door bijvoorbeeld bij technieklessen de leerlingen zelf te laten onderzoeken hoe techniek in het dagelijks leven is toegepast, én hoe ze dit in de toekomst duurzamer kunnen maken, worden ze gemotiveerd om hier oplossingen voor te bedenken en waar mogelijk zelfs al op kleine schaal toe te passen. Mooi voorbeeld hiervan is het flitsproject wat wij mochten begeleiden op Melanchthon De Blesewic. De leerlingen van BB2 onderzochten het energieverbruik op school. Om een lang verhaal kort te maken: één van de teams ondervond dat het gasverbruik veel te hoog was en besloot zelf getimmerde houten kastjes om de thermostaatknoppen van de radiotoren te gaan maken. Zo heeft de techniekdocent meteen een leuke opdracht voor de komende eerstejaars én kunnen deze teamleden volgend jaar onderzoeken of de oplossing het beoogde effect heeft.
Wij hebben tijdens onze bezoeken aan diverse scholen gezien dat deze aanpak werkt, en dat leerlingen zeer goed in staat zijn om opdrachten zelfstandig op te pakken en het in de praktijk uit te voeren. De docent is hierbij de vraagbaak, diegene waarbij ze terecht kunnen voor de uitdagingen waar ze tegenaan lopen, in plaats van de man of vrouw die voor de klas staat en ze alle informatie direct en zonder al te veel context aanreikt. In het geval van De Blesewic was de reactie van de docent: ‘het is wel intensief en het vraagt van mij andere vaardigheden, maar het maakt mijn vak nog leuker!’.
Wij zijn nieuwsgierig naar andere verhalen! Wie wil deze met ons delen?
Reactie plaatsen
Reacties