Tips voor een beter klimaat

Afval

Als we iets niet meer gebruiken of passen gooien we het meestal weg. Zo ontstaan er grote afvalbergen of we verbranden het afval.
Tegenwoordig bedenken we steeds vaker of we spullen opnieuw kunnen gebruiken.
Dit noemen we ook wel recyclen. Spullen krijgen dan een tweede leven. En soms een derde of vierde.
Wist jij dat je het klimaat helpt door afval te scheiden. Dus plastic bij plastic, papier bij papier, kleding in de kledingbak en flessen uiteraard in de glasbak.

Water

Ons drinkwater is een kostbaar goedje. Nadat het door de natuur en waterbedrijven is gezuiverd kun jij het gewoon drinken uit de kraan.
Wist je dat in kraanwater belangrijke mineralen zitten voor de cellen, organen en botten in je lichaam? Drink dus genoeg kraanwater om goed te kunnen groeien en sporten.
En wist je ook dat je doucht en de wc doortrekt met drinkwater? Je helpt het klimaat door zo kort mogelijk te douchen en de wc niet onnodig door te trekken.

Gezond leven

Jij hebt energie nodig om te leven, te leren en te sporten. Energie krijg je door goed en gezond te eten. Maar eten belast ook het klimaat. Want om eten te verbouwen heb je land, water en energie nodig.
Wist jij dat we per jaar 30 – 50% van ons eten weggooien? Je helpt het klimaat door gezond te eten en zo min mogelijk eten weg te gooien.

Energie

Als je de televisie aanzet, achter je tablet zit of appt met een vriendje heb je stroom nodig. Je kunt het zo gek niet bedenken of je hebt er stroom of elektriciteit voor nodig.
Wist je dat als je het oplaadsnoer in het stopcontact laat zitten, zonder je tablet of telefoon, deze nog steeds stroom gebruikt? Dit heet sluipstroom.
Je helpt het klimaat door altijd de stekkers uit de stopcontacten te halen als je klaar bent met het opladen van het apparaat.

Bewegen

Als je naar school, naar de sportclub en later naar je werk gaat heb je energie nodig.
Het is slim om na te denken hoe je voldoende beweegt en ook zo goed mogelijk zorgt voor het klimaat terwijl je van de ene naar de andere plek gaat. Pak daarom zoveel mogelijk de fiets en neem vooral je ouders mee!

Disclaimer:
Deze uitgave is met zorg samengesteld. De informatie in deze uitgave is aan verandering onderhevig. Het kan dus gebeuren dat gegevens niet meer correct zijn. Druk- en zetfouten voorbehouden. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend, wel inspiratie en creatie.

Download hier de pdf

Bewustwijzer_Tips voor een beter klimaat
PDF – 722,7 KB 396 downloads

Contact

Ben je geïnteresseerd om binnenkort de vernieuwde survey in te vullen voor jouw klimaatvoetafdruk? Laat hier je mailadres achter!